Mitochondria głównymi graczami procesu starzenia komórek

4 lutego 2016, 13:08

Międzynarodowy zespół naukowców wykazał po raz pierwszy, że to mitochondria uruchamiają proces starzenia komórek.



Lepiej odinstalować QuickTime'a

19 kwietnia 2016, 08:53

US CERT zaleca odinstalowanie oprogramowania QuickTime z komputerów z systemem Windows. Poradę taką wydano po tym, jak firma Trend Micro poinformowała, że Apple nie będzie już łatał dziury w odtwarzaczu, gdy tymczasem istnieją w nim dwie luki


Potencjał regeneracyjny gruczołów potowych spada z wiekiem

6 czerwca 2016, 12:18

Grupa naukowców i dermatologów przygląda się roli gruczołów potowych w regeneracji skóry. Okazuje się, że ich odnawiająca funkcja zmniejsza się z wiekiem.


Kontroler do wyciskania

2 sierpnia 2016, 11:40

SymGym to kontroler do gier wideo, który pozwala połączyć grę z treningiem siłowym całego ciała.


Chato - ziemniaczana alternatywa dla sera

13 października 2016, 05:55

Andrew Dyhin, wynalazca z Melbourne, a jednocześnie założyciel firmy PotatoMagic, poświęcił 12 lat życia na badania i uzyskanie sera z ziemniaków. Produkt nazwał chato (od ang. cheese potato).


Zbliżeniowe wspomaganie

27 grudnia 2016, 16:49

Amsterdam testuje kurtki dla żebrzących z opcją płatności zbliżeniowej.


Przestępcy od dwóch lat włamują się na pocztę Yahoo!

3 marca 2017, 11:54

Wewnętrzne śledztwo Yahoo! wykazało, że w ciągu ostatnich 2 lat cyberprzestępcy dostali się do 32 milionów kont pocztowych, wykorzystując w tym celu podrobione pliki cookie


Roślinne związki na molekularną prezerwatywę

17 maja 2017, 12:02

Dwa związki roślinne (jeden z korzenia mniszka lekarskiego, drugi z winorośli Tripterygium wilfordii) można by wykorzystać w roli "molekularnej prezerwatywy". Prystymeryna i lupeol, bo o nich mowa, blokują bowiem kanały wapniowe plemników CatSper, uniemożliwiając zapłodnienie.


Prebiotyk z żurawiny

11 lipca 2017, 11:54

Bifidobakterie, bakterie wchodzące w skład ludzkiego mikrobiomu, wykorzystują węglowodany z żurawiny jako prebiotyk. Eksperymenty zespołu z Uniwersytetu Massachusetts w Amherst potwierdziły, że bakterie metabolizują (fermentują) ksyloglukany.


Czekolada z oliwą dobra dla naczyń

30 sierpnia 2017, 11:21

Gorzka czekolada z dodatkiem oliwy z oliwek poprawia profil ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy